Városi kutyatartási etikett 1. rész

Kutyatartási etikett, mindenkinek

2020.08.24
Bár a „szabályok” nincsenek kőbe vésve, néhány dolgot nem árt tisztázni a kutyatartók számára

Kutyatartási etikett mindenkinek

A városi kutyatartás etikettje a leginkább megfoghatatlan, nehezen meghatározható téma. Annál is inkább, mert sem törvényi szabályozás nincs erre nézve, sem pedig egy általánosan bevett szokásrendszer, amellyel minden kutyatartó egyet ért. Alapelvek azért mégis vannak.

Ilyen például, hogy a kutyák ürülékét minden esetben összeszedi a gazda, és az erre a célra kialakított, vagy hagyományos szeméttartóba dobja. Ide tartozik, hogy a kutya ne pisilje össze más autóját, házak falait, játszótéri eszközöket. A kutyákat a kijelölt kutyafuttatók kivételével mindenhol pórázon kell tartani, tömegközlekedési eszközön pedig a póráz mellett a szájkosár is kötelező; valamint olyan esetekben is, amikor a kutya agresszivitást mutat emberek vagy állatok felé.

Íratlan szabályok

Egyes irányelvek bár nincsenek rögzítve, mégis erősen ajánlott betartásuk: ilyen a póráz kérdése. Mint tudjuk, a kutyát sok negatív stressz éri ennek következtében, ami a gazdára is kihat. Ugyanakkor fontos, hogy ilyen esetekben ne engedjük kutyánkat más, mellettünk haladó kutyával „barátkozni”, hiszen az esetlegesen megfeszülő póráz külön stressz faktor a négylábú számára, amihez hozzájárul, hogy nem tud kifordulni a számára kellemetlen helyzetből. Ez nem kívánt reakciót válthat ki: például kicsattog a kutyánk, ugat vagy nekitámad a dühítő ingert okozó kutyának. Az őrző-védő munka ismerős lehet mindenki számára. Ennek során az első és legfontosabb szabály, hogy a pórázt mindig feszesen kell tartani és egy helyben, lecövekelve kell állni, hiszen ez védő ösztönt vált ki a kutyából: valójában ezt használjuk ki az őrző- védő tevékenység során. Viszont ugyanez az inger éri kutyánkat, ha hasonlóképpen feszesen tartjuk a pórázt, és magunk mereven állunk, miközben egy másik kutya közelít hozzánk: ezzel csak azt érjük el, hogy ebből a számára egyáltalán nem kellemes szituációból ki akar majd törni. Mivel a póráz megakadályozza a kutyát abban, hogy elmeneküljön, ösztönösen cselekszik. Ilyen esetekben pedig a jól ismert: „Az én kutyám még sosem csinált ilyent” szituációk alakulnak ki.


Szintén fontos, hogy a velünk szemben haladó kutya- gazda jelzéseit figyeljük: ha utóbbi idegesen elkezdi szorosabbra húzni a pórázt, ez esetben mindenképpen úgy vezessük el saját kutyánkat, hogy ne érintkezzenek egymással. Ezzel sok konfliktustól megkímélhetjük magunkat. Amennyiben sárga szalagot látunk a pórázon, feltétlenül hagyjunk teret, hiszen ez ezt jelzi a többi gazda számára.Folytatás a jövő héten!